PREDSTAVITEV: Gorki chili

PREDSTAVITEV: Gorki chili


gôrki -a -o sam.: ekspr. povedal ji je nekaj gorkih zelo jo je oštel; pog., ekspr. prisolil mu je par gorkih dal mu je nekaj klofut; pog. še nič gorkega ni imel danes v želodcu še nobene tople jedi ni pojedel

V besedi gorki ne najdete le topline in vročine, črkovna igra razkrije tudi dvojico, ki je konec leta 2014 dala življenje znamki Gorki chili. Koroško-primorska naveza, ki jo tvorita Rok Iglar in Igor Tavčar, se je odločila, da bo svoje navdušenje nad pekočimi paprikami, čiliji, delila tudi z drugimi. In to tako, da bo PEKOČNOSTI čilijev dodala OKUS.
Začelo se je okrog leta 2009, ko je Rok iz povprečnega ljubitelja pekoče hrane po zaslugi prijatelja Mihe iz Ljubljane prerasel v pravega chili-gorečneža. Prve štiri sadike je vzgojil doma na balkonu, leto kasneje je v vrtu pristalo 10 sadik, tretje leto jih je imel že 25 ... Navdušenja se je od Roka nalezel še Igor. V pogovorih z znanci sta ugotavljala, kako veliko je pravzaprav ljudi, ki ljubijo pekoče, in kako šibka je ponudba kakovostnih izdelkov iz čilija - zlasti tistih naravnih, brez raznih aditivov in koncentratov - v trgovinah in v gostinskih lokalih.
Odločila sta se, da bosta to vrzel zapolnila kar sama, in sta zavihala rokave. V letu 2014 sta vzgojila več sto sadik iz semen več kot 30 vrst čilija z vseh koncev sveta. Med njimi so tudi svetovni prvaki v pekočnosti, kot so Trinidad scorpion, Carolina reaper ali Bhut Jolokia. Z izolacijo posameznih rastlin sta pridelala čista semena, namenjena za nadaljnjo vzgojo pa tudi prodajo. Kdo ve, morda nekoč vzgojita tudi svojega lastnega križanca. :)

Poleti 2014, ko so sadeži začeli dozorevati, je Igor že pilil celostno podobo in »tehnično podporo« za Gorki chili, Rokova kuharska žilica pa je začela pospešeno utripati. Nastala je 10-članska družina izvrstnih omakic različnih stopenj pekočnosti, od najblažje do najvražje.  Vsaka je zgodba zase. Razen nekaj izjem, ki prinašajo čiste čili okuse, je vsaka oplemenitena s svojim dodatkom, od sadnosti grenivke, svežine mete in sladkobne kislosti ribeza do vonja po dimu bukovega lesa in omamne arome tartufa. Na etiketah je najti tudi priporočilo, h katerim jedem se posamezna omakica najbolj poda.

Družina pekočih omakic je glavni, a še zdaleč ne edini akter v gorki zgodbi. V glavah nenehno brbotajo nove in nove ideje, ki bodo sčasoma vse bolj bogatile Gorki chili ponudbo.
Ne le želodca, Gorki chili vam ogreje predvsem okušalne brbončice, še bolj pa srce.

Oglejte si ponudbo izdelkov, ki vas bodo zagotovo navdušili!

Všečkaj: facebook.com/gorkichili
Spletna stran: www,gorkichili.si



Arhiv prispevkov

Bio Chili Pohorc
ČiliMojster