Gojenje čilijev


Kako gojiti čilije?
Semena čilijev je priporočljivo posejati že v zimskih mesecih, januar in februar sta tako povsem primerna izbira za začetek sezone. Čili bo namreč potrebuje kar nekaj časa, preden se rastlina popolnoma razvije in preden njen plod dozori, kar navadno traja vse do samega konca poletja. Nekako zadnji čas, ko še lahko posadimo seme in kljub temu nismo prepozni, je nekako do konca meseca aprila, a če bo čili imel več časa, torej od začetka januarja, bo plod bolj aromatičen in zagotovo tudi bolj pekoč kot sicer.
Čiliji potrebujejo veliko toplote, zato se vam splača, če se nameravate z gojenjem teh rastlin intenzivneje ukvarjati, vložiti v prilagojena ogrevana in zaprta gojišča znana tudi kot propagatorji, ki so na tujem tržišču v specializiranih vrtnarskih trgovinah veliko lažje dostopni kot pri nas. Če pa vaši nameni niso tako resni in dolgoročni ter se želite s čiliji ukvarjati izključno ljubiteljsko, pa bo dovolj, če jim na začetku sezone poiščete toplo okensko polico, ki naj prejema čim več svetlobe in toplote, po možnosti je idealna lega nad radiatorjem. Pri tem bodite pozorni, da jih pokrijete s plastično vrečko. Semena posejte neposredno na vlažen kompost, za katerega pa poskrbite, da bo imel urejeno odtekanje vode, da se ta ne nabira v zemlji, semena pa nato prekrijte z novim rahlim nanosom komposta ali vermikulita. Vermikulit je proizvod iz rude, ki pomaga zadrževati vlago in obenem ohranjati zračnost zemlje, dobi pa se ga v specializiranih vrtnarskih trgovinah.
Pladnje oz. posodice s semeni vzdržujte pri temperaturi nekje med 18 in 25°C do vzklitja, za katerega semena potrebujejo od 7 do 10 dni. Zatem je pomembno le, da jih še naprej ohranjamo v toplem in svetlem prostoru ter skrbimo, da je kompost ves čas rahlo vlažen.
Ko so sadike čilijev dovolj velike, da jih lahko presadite, jih posamezno ločite po kompostnih cvetličnih lončkih višine nekje okoli 7,5 cm. Počakajte, da mine nevarnost pozebe, da se torej ozračje zunaj dovolj segreje, zatem pa jih lahko presadite na njihovo končno mesto rasti, kjer bodo tudi dozoreli njihovi prvi plodovi. Presajanje na prosto je primerno nekje od sredine ali konca maja naprej, vedno upoštevajte le, da bodo imeli lego, ki bo hkrati svetla in topla. Če se torej odločite, da čilijev ne boste gojili v notranjih prostorih ali rastlinjaku, morate pri presajanju na prosto upoštevati pomembno pravilo privajanja, ki narekuje, da čilije postopoma navajamo na nove pogoje rasti, kar pomeni, da po tri sadike skupaj zavežemo v vreče (te naj vsebujejo pribl. 2 litra zemlje), ki jih nato navajamo na temperaturne in ostale spremembe v gredicah v roku 7–10 dni.
Ko poteče aklimatizacija čilijev na nove pogoje, jih lahko presadimo v gredice, kjer jim že predhodno pripravimo rodovitno, vlažno in dobro prezračeno zemljo. Sadike naj bodo pri sajenju približno pol metra narazen.

Rast čilijev
Rastline moramo skozi celotno sezono redno zalivati, ko opazimo prve nastavke plodov, pa rastline enkrat tedensko pognojimo z gnojilom za paradižnik, saj so ta navadno bogata s kalijem, ki ga čili potrebuje, za vsak primer pa se splača to preveriti pred nakupom gnojila. Pri rasti je kljub vsemu bolje, da rastlini dovajamo malce manj vode kot je dejansko potrebuje, saj s tem plodovi nemoteno zorijo, hkrati pa tako zaradi deloma neugodnih pogojev pripomoremo k rahlo bolj pekočemu pridelku.
Višje sorte čilija velikokrat potrebujejo dodatno oporo, za kar poskrbimo s palčko, ki jo zasadimo v zemljo ob rastlino. Če se odločite, da boste čilije gojili v notranjih prostorih ali v rastlinjaku, poskrbite, da boste odpirali okna in omogočili dostop žuželkam, kot so čebele in čmrlji, saj je opraševanje rastlin zelo pomembno. Rastline lahko oprašite tudi ročno – s finim čopičem nežno pobožajte vsak cvet posebej.

Branje čilijev 
Najboljše pogoje zorenja čili doseže v dolgih sončnih poletnih dneh brez temperaturnih nihanj. V slovenskih vremenskih razmerah zgodnje branje poteka brez težav, pozno branje čilijev pa je včasih že lahko problematično (to je resda odvisno od vremena v posamezni sezoni), saj se dnevi pričnejo krajšati, kar poveča temperaturna nihanja. V tem primeru je najboljša rešitev, da rastline prenesemo v topel in zaprt prostor, kjer jih razporedimo tako, da bodo prejele čim več sončnih žarkov. S tem se izognemo morebitnim pozebam, ki bi lahko prizadele in uničile naš pridelek. Ko vidimo, da so plodovi zreli, jih preprosto poberemo s škarjami.
Kako shranjevati čilije?
Kakor večina živil, so tudi plodovi čilija primerni za daljše shranjevanje – lahko jih posušimo ali zamrznemo.

Sušenje
Čiliji si obrodili in potrgali smo zrele plodove, a kako nadaljevati? Kako jih posušiti? Zelo enostavno lahko vzamemo šivanko in daljšo nit ter slednjo napeljemo skozi peclje sveže nabranih plodov. Ko dobimo čili verigo željene dolžine oz. ko so nanizani vsi plodovi, jo obesimo v suh, topel in dobro prezračen prostor. Izogibamo se prostorom z veliko vlage, saj lahko ta močno vpliva na kakovost sušenja in same arome v plodovih, povečano je tveganje razvoja plesni, hkrati pa se moramo izogniti tudi prostorom, kjer je veliko prahu (zlasti kurilnice) in kjer hranimo snovi z močnim vonjem (barve, lake, bencin ipd.). Skratka – ravnamo po zdravi pameti, saj lahko sušeči se plod hitro prizadanejo vplivi iz okolja. Sam postopek sušenja traja navadno nekje med 4 do 5 tedni.

Zamrzovanje
Pri zamrzovanju je postopek še enostavnejši. Sveže nabrane plodove lahko takoj iz gredic spakiramo v vrečke za zamrzovanje, ne da bi jih morali predtem posebej pripravljati na to. Ko čilije vzamemo iz zamrzovalnika pa moramo upoštevati, da bodo sicer ohranili aromo, toda meso se lahko precej zmehča, kar pomeni, da je zamrzovanje najbolj primerno, kadar nameravamo plodove uporabiti za kuhanje in peko.Arhiv prispevkov

Bio Chili Pohorc
ČiliMojster